Exporturile au continuat să frâneze în iulie şi chiar dacă România rămâne în acest an în graficul unei creşteri economice de 1,5%, au apărut semnale că problemele se vor agrava anul viitor, având în vedere contextul internaţional şi încetinirea comerţului internaţional.
În iulie exporturile au ajuns la 3,8 mld. euro, în urcare cu 11,5% faţă de nivelul din aceeaşi lună de anul trecut, ritmul de creştere continuând să se tempereze, după avansuri de 30-50% în primele cinci luni ale anului, în contextul crizei datoriilor care afectează ţările din zona euro, principalii parteneri comerciali ai României.
Exporturile au fost principalul motor care a ajutat economia să iasă din criză, însă contribuţia lor în perspectivă devine incertă din cauza încetinirii economiilor vestice.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat sâmbătă că multe dintre ţările care păreau că îşi reiau creşterea economică "au început să dea înapoi", guvernarea în România urmând să se se desfăşoare în continuare sub semnul prudenţei.
"Vedem toţi că multe dintre ţările care păreau că-şi reiau creşterea economică au început să dea înapoi din punctul de vedere al creşterii, al şomajului. De aceea, guvernarea noastră în continuare se va desfăşura sub egida prudenţei. Ştim ce avem de făcut în situaţia în care se deteriorează mediul economic în Europa. Suntem pregătiţi şi ne rugăm la Dumnezeu şi la Germania, Italia, Franţa, Spania, care sunt pieţele pe care noi exportăm, să-şi menţină un nivel de creştere acceptabil pentru ca influenţa pe România să fie cât mai mică", a spus preşedintele, citat de Mediafax.
Şi premierul Emil Boc a ţinut să spună că datele privind evoluţia economiei în foarte multe ţări din Uniunea Europeană şi alte zone sunt destul de proaste şi relevă continuarea crizei economice şi diminuarea nivelului de creştere economică, ceea ce indirect poate afecta şi c