Moneda unică ar continua să existe în cazul în care Grecia intră în incapacitate de plată, dar ar urma probleme mai complexe, printre care contagiunea şi pierderea credibilităţii, spun economiştii. Sursa: REUTERS
Investitorii au continuat şi ieri să sancţioneze lipsa unui plan concret de rezolvare a situaţiei din Grecia. Bursele din întreaga lume au scăzut, plutonul perdanţilor fiind condus de pieţele din Europa.
Totuşi, în ciuda tensiunilor existente, Grecia nu va fi lăsată să dea faliment, consideră analistul financiar Bogdan Baltazar. "Şansele reale ca Grecia să dea faliment nu au crescut în ultima săptămână. Există, într-adevăr, o nervozitate a pieţelor, o tensiune, dar nu există motive reale de îngrijorare", ne-a declarat Baltazar.
Efectul de domino
În cazul în care ar exista un faliment al Greciei, zona euro ar continua totuşi să funcţioneze, dar ar apărea anumite probleme delicate, dificil de rezolvat. "S-ar crea un efect puternic de contagiune. S-ar pune o presiune foarte puternică şi pe ţări precum Irlanda sau Portugalia", a subliniat Matei Păun, director la compania de con sultanţă în investiţii BAC Investment.
Totuşi, Uniunea Europeană nu ar renunţa la moneda euro, pentru că ar fi un proces care ar putea costa ţările până la 50% din PIB, potrivit unui studiu al UBS.
În cazul în care Grecia ar intra în colaps, problemele cele mai serioase nu ar fi, însă, pe plan economic, ci pe plan politic şi social, potrivit lui Baltazar. Astfel, dacă UE ar renunţa uşor la Grecia, s-ar confrunta cu o scădere majoră a credibilităţii, ceea ce ar aduce prejudicii importante pe termen lung.
Totuşi, analistul s-a arătat optimist în privinţa acestei ţări şi consideră că măsurile de austeritate sunt suficiente pentru redresarea situaţiei.
Matei Păun merge mai departe şi spune că un event