Angajatorii vor adăuga mai puţine locuri de muncă în ultima parte a anului faţă de trimestrul 3, în contextul noului val de incertitudini
Însă cea mai mare ameninţare pentru piaţa muncii o constituie nu scăderea cererilor, ci deficitul de competenţe
Companiile din România vor angaja mai puţini oameni în ultimul trimestru al acestui an, în contextul în care angajatorii se pregătesc să facă faţă unui nou val de incertitudini, potrivit unui studiu al Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.
Astfel, intenţiile privind adăugarea de personal pe parcursul celui de-al patrulea trimestru al lui 2011 sunt în scădere cu 9 puncte procentuale în comparaţie cu trimestrul anterior. Totuşi, Previziunea Netă de Angajare se menţine la o valoare pozitivă, de +11%, faţă de nivelul de anul trecut, când era de 0%.
Studiul mai arată că una din cinci companii din România va continua să angajeze personal până la finele anului.
"În perioada în care s-a realizat studiul pentru acest trimestru, pieţele bursiere se aflau sub o presiune majoră, iar previziunile în ceea ce priveşte o nouă revenire a recesiunii în Statele Unite ale Americii cel mai probabil au afectat încrederea angajatorilor de pretutindeni", a declarat Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup România.
Comparativ cu anul trecut el a mai explicat că deficitul de competenţe reprezintă o ameninţare mai mare decât scăderea cererilor. "Considerăm că adevărata ameninţare pentru piaţa muncii o constituie nu scăderea cererilor, ci deficitul de competenţe la nivelul candidaţilor. Studiul realizat recent de ManpowerGroup privind Deficitul de Talente a arătat că în România muncitorii calificaţi reprezintă principalul deficit de personal la nivel naţional. În plus, angajatorii români întâmpină cele mai mari dificultăţi în acoperirea poziţiilor disponibile (53%) din toat