Viitorul complex energetic Oltenia, care va include SNLO şi actualele complexuri Turceni, Rovinari şi Craiova, va fi listat la bursă în 24 de luni de la înfiinţare şi va avea un management dualist, format din board director şi consiliu de supraveghere.
Potrivit unor surse din sector, acestea au fost condiţiile impuse de Fondul Proprietatea pentru a fi de acord cu planul Ministerului Economiei de a reorganiza producătorii de energie din Oltenia într-un singur complex, alături de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).
Fondul Proprietatea, care a blocat în instanţă planul Guvernului de a înfiinţa doi giganţi energetici, Electra şi Hidroenergetica, a fost de acord cu noua strategie, după ce Ministerul Economiei a acceptat aceste condiţii, au mai spus sursele.
FMI a cerut Guvernului o strategie alternativă la înfiinţarea celor doi giganţi. Astfel, ministerul de resort a mers pe ideea creării a două noi complexuri energetice, unul în Oltenia, iar celălalt în Valea Jiului, care va cupla termocentralele din aceste zone cu minele care le furnizează cărbunele.
Următorul pas este modificarea legislaţiei prin care s-a dorit înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica şi aprobarea unui nou act normativ care să legifereze înfiinţarea complexurilor Hunedoara şi Oltenia. Apoi urmează avizul Consiliului Concurenţei şi aprobarea modificărilor în structurile de conducere ale actualelor companii. Teoretic, este posibil ca noile companii să fie înfiinţate până la finele acestui an.
Compania care se va crea în Valea Jiului va fi formată din actualele termocentrale Deva şi Paroşeni, precum şi din minele viabile ale Companiei Naţionale a Huilei.