Astronomii au descoperit cu ajutorul unui telescop din Chile 50 de planete noi, dintre care 16 ar putea găzdui viaţă aşa cum o ştim noi, informează BBC.
Una dintre aceste planete orbitează în jurul soarelui său tocmai în zona care ar favoriza dezvoltarea condiţiilor climatice de pe Pământ. Pentru ca viaţa biologică să se dezvolte pe o planetă, ea nu trebuie să fie nici prea aproape se steaua ei, unde temperatura este mult prea mare, dar nici prea departe pentru ca să existe apă lichidă.
Planetele au fost descoperite cu ajutorul telescopului HARPS din Chile şi au fost prezentate în SUA la întânlirea "Extreme Solar Sistems" din Wyoming. Datele vor fi publicate în "Astronomy and Astrophysics". Liderul echipei de cercetători care au analizat datele obţinute cu ajutorul telescopului este doctorul Michel Mayor de la Universitatea din Geneva. El a spus că planetele descoperite se aseamănă cu Pământul sau cu Neptun şi orbitează în jurul unor stele similare Soarelui nostru. Mayor subliniază că astfel de descoperiri se fac din ce în ce mai des.
Dintre cele 50 de planete abia descoperite, doar cinci au o masă mai mică decât a Pământului. "Pe viitor, telescoapele vor căuta astfel de planete şi vor putea identifica dacă există sau nu oxigen în atmosfera acestora", spune Francesco Pepe de la Observatorul din Geneva.
Una dintre planete, HD 85512b, are o masă de 3,6 ori mai mare decât a Pământului şi se află la marginea zonei unde o planetă ar putea să aibă apă lichidă la suprafaţă. Fără apă lichidă, viaţa aşa cum o ştim noi nu ar fi posibilă.
În urma observaţiilor şi descoperirilor din ultimul timp, cercetătorii au ajuns la concluzia că stelele de dimensiunile Soarelui nostru au, în general, planete similare Pământului şi nu planete uriaşe ca Jupiter. Cercetătorii au descoperit că aproape 40% dintre stele au cel puţin o planetă mai mică decât Saturn. @