Vizita premierului turc Recep Tayyep Erdogan în Egipt, Tunisia şi Libia are o semnificaţie diplomatică aparte. Periplul, pe parcursul căruia premierul turc este însoţit de un adevărat cortegiu de miniştri, oameni de afaceri şi jurnalişti,se desfăşoară între 12 şi 15 septembrie.
La Ankara, ziarele vorbesc despre „turneul în ţările Primăverii arabe" referindu-se la prezenţa în această perioadă a prim-ministrului turc în Egipt, Tunisia şi Libia. Nu este un voiaj de rutină făcut de liderul ţării islamice cu cel mai mare indice de dezvoltare economică şi cu cea mai mare stabilitate politică din regiune. Într-adevăr, Turcia doreşte să devină un reper stabil al lumii arabe şi să contribuie la redesenarea unei hărţi a punctelor strategice în regiune. La fel, Ankara vrea să-şi extindă propria influenţă comercială într-o zonă cu creştere economică statornică. Nu întâmplător premierul Erdogan este însoţit în aceste zile de peste 170 de oficiali, printre care se află numeroşi oameni de afaceri şi întreprinzători.
Turneul premierului turc în cele trei ţări arabe se vrea totodată un semnal care să fie perceput deopotrivă de Occident, de liderii arabi şi islamici, dar mai ales de Israel. Relaţiile Turciei cu Israelul s-au înveninat în ultima perioadă, mai ales după ce Ankara l-a expulzat, la începutul lui septembrie, pe ambasadorul Israelului. Îngheţarea (mai mult sau mai puţin bruscă) a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări a venit ca urmare a refuzului statului evreu de a-şi prezenta scuze după un raid al armatei israeliene împotriva unui convoi umanitar pentru Fâşia Gaza, în mai 2010, care s-a soldat cu moartea a nouă militanţi turci pro-palestinieni.
Într-un interviu recent acordat postului panarab de televiziune Al-Jazeera, Erdogan a estimat că acest raid constituie „un motiv de război", dar că guvernul său a optat pentru „calea răbdării". Dr