Isteria financiară s-a întors iar în Europa, din cauza temerilor că statele ultraîndatorate, în frunte cu Grecia, nu vor mai reuşi să ia credite noi pentru a le putea plăti la timp pe cele vechi.
Dobânda cerută pe piaţa secundară pentru obligaţiunile greceşti pe un an a depăşit ieri, în premieră, plafonul psihologic de 100%, ceea ce înseamnă că investitorii cred că e mai probabil ca Grecia să înceteze plăţile decât să le continue.
„Ne rugăm"
Chiar şi politicienii români au admis că Europa se află într-o situaţie critică şi că acest lucru ar putea avea repercusiuni negative asupra economiei româneşti. „Vedem toţi că multe dintre ţările care păreau că-şi reiau creşterea au început să dea înapoi din punct de vedere al şomajului. De aceea, guvernarea noastră în continuare se va desfăşura sub egida prudenţei.
Ştim ce avem de făcut în situaţia în care se deteriorează mediul economic în Europa. Suntem pregătiţi şi ne rugăm la Dumnezeu, şi la Germania, Italia, Franţa, Spania, care sunt pieţele pe care noi exportăm, să-şi menţină un nivel de creştere acceptabil pentru ca influenţa pe România să fie cât mai mică", a spus preşedintele Traian Băsescu. Economiile majorităţii ţărilor UE au dat semne de oboseală în trimestrul al doilea, însă România a rămas totuşi aproape de coada clasamentului, cu o creştere anuală a PIB de numai 0,3%.
„Există însă şi un factor extern, iar veştile nu sunt bune nici în Europa, nici în lume cu privire la ieşirea din criza economică, ci dimpotrivă. Se anunţă veşti destul de proaste cu privire la continuarea acesteia şi la diminuarea creşterii economice în foarte multe ţări din Uniunea Europeană şi din lume, iar acest lucru indirect ne afectează.
Sunt afectate indirect exporturile, comenzile noi din industrie şi indirect poate afecta creşterea economică a României", a spus prim-ministrul Emil Boc.
Înapoi la drah