Deputatul conservator Tudor Ciuhodaru a anunţat că va depune la Camera Deputaţilor o propunere legislativă prin care să se interzică finanţarea de la stat, a campaniilor electorale. În paralel cu propunerea conservatorului există şi o propunere mai veche a PDL, din ianuarie 2011, susţinută de Traian Băsescu, prin care finanţarea campaniilor electorale să se facă numai prin subvenţii de la stat.
Pentru a avea o idee, în anul neelectoral 2010, PSD şi PDL au primit fiecare, sub formă de subvenţie anuală de la stat, câte 2,29 milioane de lei, PNL – 1,32 milioane, iar PC – aproape 60.000 de lei. În total, circa 6 milioane de lei, echivalentul a 3 lei per alegător.
Finanţarea publică a campaniei din 2008 a reprezentat 8% din totalul sumei pe care partidele au folosit-o partidele. Pentru a avea o idee, în anul neelectoral 2010, PSD şi PDL au primit fiecare, sub formă de subvenţie anuală de la stat, câte 2,29 milioane de lei, PNL – 1,32 milioane, iar PC – aproape 60.000 de lei. În total, circa 6 milioane de lei, echivalentul a 3 lei per alegător.
Într-un an electoral, aceste subvenţii ar trebui să se dubleze. Propunerea lui Cristian Preda mai presupune şi rambursarea sumelor către stat, în cazul în care formaţiunea ar rata intrarea în Parlament. În anii electorali 2008 şi 2009, românii au plătit partidelor 8,051 milioane de lei şi, respectiv, 6,97 milioane de lei. Finanţarea publică a campaniei din 2008 a reprezentat 8% din totalul sumei pe care partidele au folosit-o.
Click aici pentru a citi continuarea şi spune şi tu cine crezi că ar trebui să plătească pentru campaniile electorale: alegătorii, sau candidaţii