Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România a fost semnat, marţi, la Washington de ministrul de externe Teodor Baconschi şi secretarul de Stat american Hillary Clinton. Semnarea documentului are loc la un an şi jumătate de la anunţul privind decizia de participare a României la acest sistem, în 4 februarie 2010.
Hillary Clinton a declarat, după semnarea acordului, că acest document va poziţiona România ca un actor central în viitoarea arhitectură antirachetă a NATO.
La rândul său, ministrul de externe Teodor Baconschi a dat asigurări că România va fi în continuare alături de SUA. "Acest moment vine la două zile după ce toată lumea a comemorat alături de poporul american oribilele atacuri de la 11 septembrie.
Stăm alături de voi, cum am stat întotdeauna. Vântul schimbării din lumea arabă arată că merită luptat pentru schimbări", a precizat ministrul român de externe.
El a adăugat că, în calitatea sa de "membru al lumii libere şi partener strategic al SUA, România este hotărâtă să participe la eforturile privind securitatea globală".
Potrivit înţelegerii, SUA vor informa Guvernul de la Bucureşti despre situaţia operaţiunilor desfăşurate în cadrul amplasamentului din România, prezentând inclusiv informaţii despre rachetele balistice identificate de sistemul de apărare antirachetă şi despre situaţia sistemului american de apărare.
De asemenea, SUA vor informa Guvernul României despre situaţia sistemului american de apărare a Europei. Reacţia Moscovei
Acordul semnat marţi de Statele Unite şi România subliniază necesitatea garanţiilor că viitorul scut antirachetă al NATO nu va fi îndreptat împotriva Rusiei, arată într-un comunicat Ministerul rus de Externe.
"Acest eveniment face şi mai actuală necesitatea de a obţine din partea Statelor Unite şi a NATO garanţii constrângătoare care să a