Întreruperea voluntară a sarcinii (avortul) este o temă sensibilă pentru români. Avortul este ferm respins de toate bisericile creştine, iar majoritatea românilor susţin că respectă morala creştină. Însă, în acelaşi timp, avortul este o alternativă importantă pentru un număr mare de femei. O nouă cercetare arată că bărbaţii cu venituri mari şi studii superioare susţin cel mai tare dreptul la avort.
"În cei douăzeci de ani de la Revoluţie nu s-a pus aproape niciodată serios problema limitării sau chiar interzicerii dreptului la avort. Biserica Ortodoxă a continuat să condamne întreruperea voluntară a sarcinii, fără însă a insista foarte mult pe interzicerea ei în legislaţia în vigoare. De asemenea au existat întotdeauna organizaţii non-guvernamentale care susţin că apără valorile creştine sau familia şi care militează pentru interzicerea avortului, dar nu s-a pus încă serios problema unei schimbări legislative", scrie Ovidiu Voicu, manager programe, Fundaţia Soros România într-o analiză a fenomenului.
Mai nou, subiectul este readus în discuţia publică, cu precădere pe Internet, de câţiva intelectuali ce se revendică de la curentul creştin-democrat şi care au o anume influenţă asupra politicienilor din partidul de guvernare. Avortul este însă în România un drept câştigat, la care nu se renunţă uşor. De aceea, nici Biserica Ortodoxă nu insistă pe acest subiect.
"Avortul este crimă în orice situaţie. Este clar că poziţia Patriahiei Române coincide cu cea a acestor intelectuali, dar trebuie să analizăm cu atenţie introducerea interzicerii avortului în legislaţie", a declarat părintele Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Patriarhiei pentru romanialibera.ro.
Majoritatea românilor sunt de acord cu avortul din motive medicale, relevă noi date ale cercetării Religie şi comportament religios realizată de Fundaţia Soros România în iunie 2011.
Î