Remediile din natură eu efecte depurative, antispatice, antiseptice şi anticolitice, prin care ajută intestinul să-şi regleze funcţia de purificare a organismului.
Pentru persoanele care au un intestin sensibil, remediile din plante sunt un aliat de nădejde pentru confortul zilnic. Cu toate acestea, medicii atrag atenţia că plantele respective trebuie utilizate o perioadă limitată de timp, conform indicaţiei unui fitoterapeut. Aceasta pentru că organismul are nevoie să poată funcţiona şi fără ajutor din afară. Singurul ajutor indispensabil ar trebui să rămână o dietă bogată în fibre provenite din cereale integrale, legume şi fructe. Pentru a reface funcţiile intestinale, iată care sunt plantele la care poţi să apelezi cu încredere.
Afinul este antidiareic
Persoanele care suferă de accelerarea tranzitului intestinal pot să apeleze atât la săruri minerale care absorb toxinele, cât şi la ceaiuri. Printre plantele cu efect antidiareic se numără afinul, zmeura şi murele. Acestea sunt bogate în vitamina C şi în taninuri, cu efect astringent. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de frunze sau de fructe uscate de afin şi din 250 ml de apă clocotită. În acelaşi mod se prepară şi infuzia de frunze de mur sau de zmeur. Din fructele de afin se poate prepara şi un decoct mai concentrat, obţinut prin fierberea unei linguriţe de fructe uscate timp de cinci minute în 250 ml de apă.
Plante cu efect antiseptic, antispastic şi antiinflamator la nivel intestinal sunt şi menta, coada-şoricelului, rostopasca şi turiţa mare. Şi din arnică şi din cimbru se pot prepara ceaiuri antidiareice.
Tonicele amare detoxifiază organismul
Plantele tonice amare sunt recunoscute pentru efectele lor depurative şi detoxifiante. Astfel de plante sunt feniculul, pelinul, păpădia, volbura, cicoarea şi anghinarea. Acestea favorizează secreţia de bilă şi eliminare