Odată cu sosirea toamnei, tarabele pieţelor s-au umplut de fructe şi legume, care de care mai gustoase şi mai aromate, dar şi sănătoase
Toamna a venit şi, odată cu ea, şi nenumărate sortimente de fructe şi legume, care nu trebuie să lipsească de pe masa nimănui. Odată cu sosirea sezonului autumnal, pieţele sunt pline de struguri, mere, pere, gutui, dar şi vinete, gogoşari, dovlecei, care le aşteaptă pe gospodinele dornice să înceapă prepararea conservelor pentru iarnă. La tot pasul, comercianţii ne îmbie cu struguri de toate formele, mărimile şi culorile, cu mere şi pere zemoase. Şi nu doar papilele gustative au de câştigat de pe urma acestei experienţe, căci fructele şi legumele toamnei sunt o adevărată mană cerească pentru sănătate.
Strugurii, de exemplu, datorită conţinutului de flavonoizi, au capacitatea de a ne proteja inima. La fel de benefic pentru inimă este şi vinul roşu, consumat bineînţeles în cantităţi moderate. Potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, un pahar cu vin consumat în fiecare zi, pe o perioadă de patru săptămâni, are efecte cardioprotectoare şi, în acelaşi timp, ameliorează cu 30% circulaţia sanguină la nivelul creierului.
De asemenea, nu trebuie omis faptul că strugurii sunt o adevărată comoară pentru sănătate, datorită faptului că au în compoziţia lor vitaminele C, K, B1, B2 şi B6, toate cu efect antioxidant, care întăresc sistemul imunitar. În acelaşi timp, trebuie menţionat şi faptul că resveratrolul din struguri, care este un antioxidant puternic, neutralizează efectul radicalilor liberi şi previne oxidarea celulară, principala cauză a îmbătrânirii premature.
Mere, pere în panere
O vorbă din bătrâni spune că „un măr pe zi ţine doctorul departe de casă“, iar această axiomă este confirmată de nenumărate studii. În primul rând, merele au un raport ideal între minerale, vitamine, fibre, pro