Este moda scolilor de vara. Cu mic, cu mare, asa-zisii tineri ai partidelor se strang laolalta si asteapta sa vina masa, potolul, ascultand cuminti si plictisiti discursurile sterpe ale politicienilor veniti sa-i invete strategii de partid.
Unii analisti politici sunt de parere ca aceste scoli de vara nu sunt altceva decat prilejuri pentru participanti de a chefui, de a se plimba si a manca pe banii partidului. Perceptia publica este ca acestia sunt oameni plimbati de colo-colo cu autobuzele, pe la diverse intruniri pre sau post electorale si carora, la un moment dat, li se face hatarul de a petrece putin pentru efortul depus in anul ce a trecut.
Sa ne aducem aminte cum, in urma cu cateva saptamani, un grup de tineri rebeli ai PDL Giurgiu, care se intorcea de la o asa-zisa reuniune de partid, a rupt toti teii plantati de primarie pe o distanta de cateva sute de metri.
Cum altfel se pot comporta acesti tineri, cand in cadrul scolilor de vara politicienii se prezinta de-a dreptul salbatic. La scoala de vara a PDL, de exemplu, s-au strans cu mic cu mare membrii de frunte ai partidului si au inceput sa insaileze sudalme: Sulfina Barbu spune ca PSD saboteaza guvernarea, TRU declara ca PSD va fi pus pe "delete" de catre electorat, Emil Boc vorbeste obsesiv de Ion Iliescu, iar Lazaroiu nu se dezminte nici el si continua pe aceeasi linie. Nimic constructiv, nimic notabil.
Oare putem cladi o democratie solida aducand la infinit, in fata, greselile trecutului? Nu se poate gasi un partid care sa se pozitioneze altfel decat aruncand cu ocari in curtea inamicului? Mai putem construi viitorul daca privim mereu catre trecutul nebulos? Din acest punct de vedere, nici USL nu sta deloc bine. Ca o paranteza, trebuie sa exemplificam aceasta constatare.
Zilele trecute, in Parlament, am asistat la un episod penibil, cu doi actori