Incidentul din 2006 reprezintă încă un obstacol pe axa Londra-Moscova, în pofida vizitei făcute ieri în Rusia de premierul David Cameron. Sursa: REUTERS
Premierul britanic David Cameron s-a aflat ieri la Moscova, prima vizită în Rusia efectuată în ultimii şase ani de un şef al guvernului de la Londra, pentru a relansa relaţiile bilaterale, tensionate în urma morţii suspecte în capitala Marii Britanii a unui fost disident rus.
Fostul agent KGB, Aleksandr Litvinenko, transformat într-un critic virulent al administraţiei Vladimir Putin, a fost ucis prin otrăvire în 2006. Rusia a refuzat să îl extrădeze atunci pe principalul suspect în acest caz, Andrei Lugovoi, de asemenea, fost spion al serviciului secret sovietic.
Problemă nerezolvată
Cameron nu a ocolit însă acest subiect delicat în timpul vizitei. Într-un discurs rostit în faţa studenţilor Universităţii de Stat din Moscova, premierul britanic a admis că "încă mai există chestiuni grave care împiedică cooperarea şi încrederea reciprocă", menţionând cazul Litvinenko. "Abordarea noastră este simplă şi principială - când o infracţiune are loc, este de competenţa tribunalelor să se pronunţe, să examineze dovezile în mod imparţial şi să determine vinovăţia sau nevinovăţia", a pledat Cameron.
Este însă de datoria guvernelor să ajute justiţia să îşi facă treaba, a subliniat şeful executivului britanic. Într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, Cameron a fost întrebat de jurnaliştii britanici dacă dosarul Litvinenko "va fi dat uitării" în favoarea intereselor comerciale ale Marii Britanii.
"Aceasta rămâne o problemă serioasă în relaţiile bilaterale şi este o chestiune importantă şi pentru Marea Britanie. Nu o minimalizez deloc", a răspuns premierul.
El a nuanţat apoi răspunsul, meţionând că poziţia Londrei în cazul Litvinenko nu înseamnă automat îngheţarea rela