Este un antrenament complet, distractiv şi accesibil tuturor, indiferent de vârstă. Aceasta este cheia succesului pentru gimnastica suedeză. În ţara de origine, peste 500.000 de persoane – adulţi, vârstnici, copii – practică zilnic exerciţiile specifice acestui tip de gimnastică. Ea a fost creată de suedezul P.H. Ling, în secolul al XIX-lea. Dar de-abia în 1978, profesorul de educaţie fizică Johan Holmsäter, în colaborare cu medici şi kinetoterapeuţii Friskis şi Svettis, au creat „o nouă metodă de exerciţii pentru sănătate şi bună dispoziţie” pe care au numit-o gimnastica suedeză. După anii ’90, gimnastica suedeză a devenit extrem de populară şi în Danemarca, Franţa (unde există chiar Federaţia de Gimnastică Suedeză), Marea Britanie, Canada şi SUA (este practicată mai ales de vedetele de la Hollywood). De foarte puţin timp, această activitate fizică a ajuns şi în ţara noastră.
Mişcări simple, accesibile
Gimnastica suedeză a fost concepută pe baza unor exerciţii elaborate de kinetoterapeuţi. Mişcările sunt simple, accesibile tuturor, indiferent de vârstă şi de condiţia fizică. Gimnastica nordică este compusă din şase niveluri de dificultate, care se adaptează posibilităţilor fizice şi eventualelor probleme de sănătate ale participanţilor.
Durata unei şedinţe este de 50 de minute. Şedinţa este compusă din mai multe părţi: încălzire, tonifiere musculară, cardiotraining, stretching, relaxare. Exerciţiile sunt destinate tonifierii întregului corp. Se efectuează mişcări pentru fiecare segment al corpului: gât, braţe, trunchi, bazin, membre inferioare. Ceea ce este specific gimnasticii suedeze este cadrul în care se desfăşoară antrenamentul: în aer liber. În cazul în care vremea nu permite acest lucru, exerciţiile pot fi efectuate în interior, acompaniate de o muzică antrenantă.
În gimnastica suedeză nu se utilizează nici un aparat. Mişcări