Eventuala intrare in incapacitate de plata a Greciei ar amplifica nervozitatea din pietele financiare, bancile franceze si germane urmand sa incaseze din plin acest soc, din cauza expunerilor mari pe care le au in economia elena. "Contagiunea nu va lovi in mod special Romania".
Europa este din nou pe marginea prapastiei, iar zona euro este supusa riscului de disolutie, in contextul in care Grecia ar putea sa intre in incapacitate de plata, la doar sase saptamani dupa ce un plan de salvare a fost adoptat. Statul elen mai are bani pentru a functiona doar pana in octombrie.
Ministrul german de finante Wolfgang Schäuble a pregatit deja doua scenarii pentru viitorul Greciei.
In primul caz, economia elena va fi reabilitata si va ramane in zona euro. Conform celui de-al doilea scenariu, economia Greciei spune adio zonei euro si se intoarce la vechea moneda, drahma. A doua situatie ar fi si cea mai dura si s-ar traduce printr-un faliment complet al tarii.
In plus, politicienii se gandesc deja la masuri de sustinere a bancilor si asiguratorilor care pot inregistra pierderi de pana la 50% din cauza detinerilor de obligatiuni elene, daca urmatoarea transa din ajutorul international pentru Grecia va fi blocata.
“Grecia este problema celor din zona euro si ei trebuie sa decida cine sa ramana si cine nu trebuie sa stea in zona euro. Pana la urma, este o problema politica”, a declarat, pentru Wall-Street.ro, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.
Ce inseamna un default al Greciei si pana unde pot ajunge valurile contagiunii?
Potrivit CNN Money, un default ar insemna o blocare totala a economiei elene, precum si un colaps al bancilor grecesti, ale caror bilanturi sunt incarcate de obligatiunile emise de stat.
In acest context sumbru, marile banci europene vor refuza sa mai finanteze bancile elene, lichiditatea se va sub