Probelemele cu legea ale celor care locuiesc la ţară precum şi liniştea publică din mediul rural sunt de acum coordonate nu de la nivelul posturilor, ci de poliţiştii de la şapte secţii. În vechile posturi va mai rămâne totuşi câte un poliţist de proximitate care va avea rolul de a cunoaşte populaţia, de a primi unele sesizări şi de a da o mână de ajutor la anchete ori diverse acţiuni mai ample.
Şapte localităţi, alese în funcţie de numărul de locuitori, dar şi în funcţie de poziţionarea faţă de drumurile de acces, au devenit centre pentru şapte microregiuni ale judeţului Galaţi. 202 agenţi, 19 ofiţeri şi şapte şefi de secţie vor avea grijă 24 de ore pe zi de siguranţa populaţiei din mediul rural. Locuitorii din mediul rural se vor putea adresa secţiilor de poliţie fie direct, la adresa poştală sau la numerele proprii de telefon, dar şi prin intermediul numărului de urgenţă 112.
"În cazul apelării prin 112, apelantul va spune în ce comună sau sat se află şi mai apoi dispecerul va face legătura către secţia de poliţie competentă", a spus înspectorul-şef al IPJ, subcomisarul Dănuţ Lefter.
Fiecare nouă secţie de poliţie va avea câte un şef şi, în funcţie de suprafaţa pe care o are în competenţă şi numărul populaţiei precum şi de particularităţile criminogene, cel puţin doi ofiţeri coordonatori. Munca de teren, respectiv de patrulare, va cădea în sarcina agenţilor.
Iată cum se prezintă noua hartă a secţiilor de poliţie rurală din judeţul Galaţi:
Secţia 1 de Poliţie Rurală se află chiar la Galaţi, în incinta Inspectoratului Judeţean de Poliţie. 29 de poliţişti vor deservi 27 de mii de locuitori, pe o suprafaţă de 37 de kilometri pătraţi.
Comune arondate: Braniştea, Şendreni, Vânători, Tuluceşti, Frumuşiţa, Scânteieşti.
Secţia 2, cu sediul la Pechea, este competentă asupra unei populaţii de 35 de mii de locuitori de pe