An de an, pe 13 septembrie este omagiată lupta din Dealul Spirii, când o mână de pompieri români, mai exact o companie, s-a acoperit de glorie ţinând piept unui întreg corp de armată otoman. Fiind un prieten al pompierilor, dar şi un îndrăgostit de istorie, ştiu povestea pe dinafară. Şi o mai aud în diverse forme an de an. Asta- i meteahna noastră, nu ştim să ne zugrăvim în mod original, atractiv istoria. An de an, pe 13 septembrie este omagiată lupta din Dealul Spirii, când o mână de pompieri români, mai exact o companie, s-a acoperit de glorie ţinând piept unui întreg corp de armată otoman. Fiind un prieten al pompierilor, dar şi un îndrăgostit de istorie, ştiu povestea pe dinafară. Şi o mai aud în diverse forme an de an. Asta- i meteahna noastră, nu ştim să ne zugrăvim în mod original, atractiv istoria.
Uite, eu sunt fascinat de viaţa sublocotenentului Dincă Bălşan, de la care a plecat conflictul. Mândrul sergent, oltean din ăla adevărat, n-a suportat când un ofiţer turc l-a lovit cu sabia şi a reacţionat cu foc. A luptat eroic şi a fost doborât abia după ce a tăiat şase soldaţi şi un ofiţer turc, după cum au consemnat cronicile. Din păcate, revoluţia a fost înfrântă, iar Dincă Bălşan a fugit din faţa noilor autorităţi. Aşa a ajuns în Transilvania, unde a devenit centurion în Legiunea lui Axente Sever.
Legiunile au fost corpuri de armată, 15 în total, organizate după modelul armatei romane, pentru a lupta cu trupele maghiare în timpul revoluţiei de la 1848 -1849. Legiunea lui Axente Sever, mâna dreaptă a lui Avram Iancu, denumită oficial Legiunea I Blasiana sau Legiunea I Blăjeana, a avut cel mai mare efectiv de luptători dintre toate legiunile româneşti.
Ei bine, cu Dincă Bălşan în frunte, Legiunea a intrat biruitoare, prin luptă, în Alba Iulia dezrobită de încleştarea ungurilor! Ce destin miraculos! Din Dealul Spirii în Alba Iulia! Ce încununare d