Acţiunile marilor companii europene au atins luni cel mai redus nivel al ultimelor 26 de luni, iar titlurile băncilor au încasat cele mai puternice lovituri din cauza temerilor că intrarea Greciei în incapacitate de plată nu mai poate fi evitată. La finalul sesiunii au fost recuperate o parte din pierderi.
Îngrijorările au fost alimentate de un articol al publicaţiei germane Der Spiegel în care se arată că Berlinul evaluează impactul pe care l-ar putea avea intrarea Greciei în incapacitate de plată, printre scenarii numărându-se ieşirea statului elen din zona euro.
Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 a scăzut cu 2,6% în a doua jumătate a şedinţei de tranzacţionare de luni, iar indicele mondial MSCI a pierdut 1,4%, îndreptându-se spre un declin de 20% de la nivelul maxim atins în acest an. Pe bursele franceze declinul s-a amplificat după explozia produsă la o uzină nucleară.
Acţiunile marilor bănci franceze BNP Paribas, Société Générale şi Crédit Agricole au scăzut puternic după apariţia unor zvonuri privind o posibilă retrogradare a ratingurilor acestora de către agenţia Moody's din cauza expunerilor pe Grecia. Titlurile SocGen au coborât cu peste 12%, atingând minimul ultimilor 19 ani, potrivit Bloomberg. Crédit Agricole a scăzut cu aproape 14%, la cel mai redus nivel din istorie, iar BNP Paribas cu peste 12%, la minimul ultimilor doi ani şi jumătate. Asigurările datoriilor celor trei bănci împotriva default-ului (CDS) au atins niveluri record, potrivit companiei de analiză a pieţei CMA.
Într-un act disperat pentru a recâştiga încrederea pieţelor şi creditorilor săi, Grecia a impus o nouă taxă pe proprietăţile imobiliare prin care speră să obţină venituri de circa două miliarde de euro în acest an, fondurile urmând să fie folosite la limitarea deficitului bugetar.
Între timp, un oficial polonez a subliniat că Polonia, România ş