Sistemul actual de termoficare din România se află într-o situaţie dezastruoasă, din cauza vechimii şi ineficienţei centralelor existente, a declarat Maria Mânicuţă, director în cadrul Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Majoritatea centralelor din România sunt uzate şi fizic, şi moral, având o vechime de peste 30 de ani. Mai mult, potrivit reprezentantei ANRE, consumul de energie termică la nivel naţional a scăzut cu 90% din anul 1990 până în prezent, însă centralele şi conductele au rămas la dimensiunile de atunci. „Se observă un trend de reducere cu 5-6% pe an a cererii de energie termică", a mai spus Mânicuţă. „Situaţia actuală este foarte tristă. Ca să vedem amploarea dezastrului, cheltuielile totale pentru producerea energiei electrice şi termice în cogenerare sunt de circa 4,5 miliarde de lei anual, iar în ultimii cinci ani s-au alocat peste 7,8 miliarde de lei pentru subvenţionarea energiei termice", a completat reprezentanta ANRE.
Mânicuţă a mai spus că producătorii de energie în cogenerare (electrică şi termică simultan) sunt încurajaţi să investească în creşterea eficienţei, astfel că centralele cu un randament de peste 70% primesc încă din aprilie bonusuri de 18,5 lei pe MWh, care apar separat pe factura plătită de fiecare consumator final, inclusiv de către populaţie. Bugetul total al acestei scheme de sprijin este de 20 de miliarde de lei pentru perioada 2011-2023. „Acest buget este foarte generos. Se doreşte înlocuirea şi modernizarea sistemului de termoficare din peste 100 de localităţi", a completat Mânicuţă.