Pedeapsa pentru aderarea la un grup organizat in vederea efectuarii unor fraude informatice se poate pedepsi, conform legii, cu cinci pana la 20 de ani de inchisoare, ceea ce echivaleaza cu pedeapsa pentru un omor, arata avocatul Marius Vicentiu Coltuc, care a discutat cu cititorii Ziare.com despre criminalitatea informatica.
Criminalitatea informatica este reglementata de legea nr. 39/2003 si de legea nr. 161/2003, care stabilesc ce inseamna contraventie si infractiune in domeniul informatic, explica avocatul.
Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Marius Vicentiu Coltuc
"Daca se organizeaza ca si grup de 3-4 persoane pentru a savarsi infractiunea, la art 7 din legea 39/2003, se prevede o pedeapsa de la 5 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi, deci nu cred ca acele castiguri materiale ridicate care pot fi obtinute merita, cand luam in considerare pedeapsa. (...)
Din punctul meu de vedere este totusi o pedeapsa drastica, 10-20 de ani este aproape de infractiunea de omor - mai bine omoram persoana respectiva decat sa o inselam", arata avocatul Marius Coltuc.
In prima instanta, practica in tribunale este de a condamna inculpatii din aceste dosare la inchisoare cu executare, in 60% din cazuri.
Se constituie infractiuni accesul fara drept la un sistem informatic, stergerea sau deteriorarea unor date informatice, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic, vinderea, importarea, distributia fara drept a unui dipozitiv sau a unui program informatic pentru savarsirea altor infractiuni.
Pentru accesul fara drept la un sistem informatic, pedeapsa este de 3 luni pana la 3 ani de inchisoare sau amenda, iar transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani.
Pe cei care au fost victimele unor infractiuni informa