Metodele de contracepţie se aleg, în primul rând, în funcţie de starea de sănătate, pentru că s-a observat că, după anumite vârste, unele contraceptive cresc riscul de boli.
Deşi fertilitatea femeii scade vertiginos după vârsta de 35 de ani, şansele apariţiei unei sarcini se menţin până la intrarea la menopauză. De aceea, cuplurile care nu îşi mai doresc copii nu trebuie să ignore problema contracepţiei. Însă tot după această vârstă creşte şi riscul unor probleme de sănătate. Studiile arată că femeile de peste 35 de ani care fumează au un risc mai mare de a face boli cardiovasculare dacă iau anticoncepţionale. Potrivit medicilor, nicotina în combinaţie cu pilula creşte riscul apariţiei de timpuriu a aterosclerozei, boala care rigidizează vasele de sânge, cauza numărul unu a infarctului miocardic şi a accidentului vascular cerebral. Mai ales marile fumătoare, cele care fumează peste 15 ţigări zilnic, se expun acestui pericol.
Fumatul, obezitatea şi hipertensiunea sunt riscuri
De asemenea, metodele de contracepţie hormonală sunti contraindicate femeilor care suferă de obezitate, de hipertensiune arterială sau de osteoporoză. Potrivit cercetărilor, hormonii din compoziţie agravează aceste probleme de sănătate. De exemplu, anticoncepţionalele cresc uşor tensiunea arterială, efectul fiind reversibil, adică dispare după întreruperea administrării pilulei. De aceea, femeile cu vârste de peste 35 de ani care iau anticoncepţionale trebuie să-şi măsoare tensiunea arterială la fiecare trei luni. Cele deja hipertensive trebuie să discute cu medicul ginecolog despre utilizarea altei alte metode de contracepţie. Pilula cu estrogen creşte nivelul colesterolului „bun“ din sânge, HDL-colesterol, dar poate avea un uşor efect de creştere a trigliceridelor. Administrate pe termen lung (peste cinci ani), anticoncepţionalele cresc în mică măsură riscul de cancer hep