Săptămâna trecută v-am prezentat cazul Furtei din Sardinia (Italia), locul în care, după o exploatare recentă (1997-2008) a aurului și argintului cu cianuri a rămas în urmă un dezastru pe care autoritățile nu sunt în stare să-l controleze. La polul opus se află mica localitate Blaenavon, din Țara Galilor, care a reușit să revină la viața prin valorificarea patrimoniului cultural.
***
Blaenavon este un orășel din Sudul Țăriii Galilor, care a cunoscut extremele, atât industrializarea, cât și de-industrializarea. Țara Galilor a fost prima țară din lume în care numărul angajaților în industrie l-a depășit pe cel al agricultorilor. De asemenea, a fost țara cu cea mai mare concentrație a industriei fierului. Blaenavon a fost unul dintre locurile de naștere a industrializării la nivel mondial.
Dintr-un mic sat, Blaenavon a ajuns, în câteva decenii, un centru important al producției de fier și cărbune. De la mai puțin de 2.000 de locuitori în 1811, a ajuns la 12.000 în 1920 și aproape 20.000 după război. Declinul de după 1990, cauzat de închiderea minelor și înteprinderilor, a fost dramatic, în 2000 rămânând mai puțin de 6.000 de locuitori.
Ultimul deceniu al secolului trecut a adus, însă, și demararea unui program ambițios de regenerare a zonei, bazată pe valorificarea patrimoniului industrial. Dintr-o sursă de probleme, acest patrimoniu a devenit soluția. Această strategie a presupus: Stabilirea structurii organizatorice care să pună în aplicare programul; Identificarea și protejarea patrimoniului unic al localității; Comunicarea mai bună la nivel global a rolului jucat de oraș în istoria industrializării; Utilizarea patrimoniului ca poartă principală pentru atragerea turiștilor; Înbunătățirea calității vieții rezidenților și vizitatorilor; Măsuri de sprijin pentru crearea și menținerea locurilor de muncă; Asigurarea că localnicii vor beneficia de