Foşti angajaţi ai Colegiului de Ecologie şi-au privatizat spaţiul locativ la un preţ derizoriu de 4 lei metru pătrat, iar în unele cămine studenţeşti au fost majorate nejustificat taxele pentru chirie. Aceste şi alte nereguli financiare au fost anunţate astăzi, 13 septembrie, în cadrul şedinţei Curţii de Conturi, transmite Info-Prim Neo.
Curtea a depistat nereguli în cazul mai multor instituţii de învăţământ secundar şi mediu de specialitate, precum şi la unele instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova. Suma neregulilor financiare se ridică la câteva milioane de lei.
Auditorii Curţii de Conturi susţin că pe parcursul anului 2010 colegiile supuse auditului au făcut cheltuieli peste limita planului precizat (2,1 milioane lei), fapt ce a generat datorii creditoare în sumă de 1,4 milioane lei. Totodată, s-a depistat încasarea ilicită a veniturilor de la plata pentru chirie în căminele colegiilor în sumă de 111,3 mii de lei, iar neaprobarea taxei pentru cazare pentru alte categorii de locatari a condus la ratarea veniturilor în sumă de 117,2 mii lei.
Potrivit Raportului Curţii de Conturi, colegiile supuse auditului au efectuat cheltuieli neregulamentare la remunerarea muncii, fapt ce a condus la utilizarea neeficientă a mijloacelor bugetare în valoare de 921,0 mii lei. Info-Prim NEO susţine că auditul a înregistrat la Colegiul de Construcţii din Hânceşti,1.500 de ore nepredate, care au fost plătite. Totodată, unele colegii din ţară au plătit salarii exagerate unor profesori şi suplimente de 150% la salariu. Au fost cumulate nepermis mai multe funcţii şi a fost plătit un volum de muncă neprestat. De asemenea, colegiile au utilizat contrar destinaţiei mijloacele alocate la plata burselor de studii în sumă de 69,7 mii lei. Administraţia Colegiului de Construcţii din Hânceşti repartiza cadrelor didactice bursa studenţilor care nu veneau la ore.