La o emisiune recentă a programului de satiră „Les Guignols de Info" , cele două marionete „invitate" în platou pentru a discuta meciul de fotbal România -Franţa s‑au întrecut în glume umilitoare pe seama românilor.
„Nu sunt sigur că meciul va începe atunci când arbitrul va arunca moneda în aer, pentru că nu e sigur că o să cadă înapoi pe pământ, cu toţi românii ăia acolo. Tactic, trebuie evitat contactul direct cu românii, pentru că au păduchi". Asta la nivel de satiră, dar nici la nivel politic imaginea românilor nu este prea bună. Prefectul de poliţie al Parisului, Michel Gaudin, a anunţat că a interzis atât cerşetoria, cât şi „alte forme asimilate", cum ar fi prezentarea de petiţii false trecătorilor pe Champs-Elysees.
Măsura este valabilă până la 6 februarie, pentru a include perioada Sărbătorilor de iarnă. Ministrul de Interne francez, Claude Gueant, a afirmat luni că numărul infractorilor romani din Paris a crescut cu aproape 90% în ultima perioadă. Potrivit ministrului, „în primele şapte luni ale anului 2011, existau 4.800 de români reţinuţi de poliţie la Paris faţă de 2.500 pentru aceeaşi perioadă în 2010". „Aceasta înseamnă o creştere de peste 90%", a adăugat el.
Harta infracţiunilor
Exasperaţi de numărul mare de cetăţeni români care comit infracţiuni în Hexagon, autorităţile de la Paris au alcătuit o hartă pentru a vedea din ce zone ale României provin oamenii certaţi cu legea. Potrivit cotidianului „Le Figaro", hoţii de telefoane mobile provin din judeţele Iaşi, Neamţ, Brăila, Buzău şi Constanţa. Delincvenţii care se ocupă cu clonarea cardurilor ajung în Franţa din zona judeţului Dolj, în timp ce persoanele care se ocupă cu escrocherii financiare sunt din Bucureşti.
A patra mare categorie de infractori români care îşi desfăşoară activitatea în Hexagon este cea a hoţilor din buzunare care vin în general din Moldova, d