Gospodinele din toată ţara îşi pregătesc în această perioadă proviziile pentru sezonul rece. Pieţele au fost luate cu asalt de cele care nu vor ca iarna să le ia prin surprindere fără a avea bunătăţile pregătite.
Roşiile, ardeii, gogoşarii şi toate celelate zarzavaturi specifice toamnei sunt la mare căutare acum, atât în hipermarketuri, cât şi în pieţele agroalimentare din judeţ. Clasica zacuscă de gogoşari nu mai este de mult singura conservă pentru iarnă pe care o gătesc gospodinele. Aceasta a dobândit diverse arome, în funcţie de preferinţele celor din casă.
Zacuscă cu ciuperci
„Pentru iarnă tocmai am făcut bulion şi mă pregătesc pentru zacusca cu ciuperci, care este preferată la noi în familie. Pentru aceasta folosesc gogoşari copţi şi decojoţi, tăiaţi mărunt, ciuperci tăiate în bucăţele mici, ceapă, la 40 de gogoşari pun cam un kg de ceapă călită cu 250 de grame de ulei. Mai adaug cam 20 de ardei capia copţi şi tăiaţi. Toate acestea se fierb împreună cu o căciulie de usturoi, tocată mărunt pentru gust. Tot pentru gust şi aromă mai adug sare şi miere de albine. Cam 250 de grame de miere şi tot atâta zahăr. La sfârşit mai adaug un kilogram de bulion pentru consistenţă”, dezvăluie Elena Moraru, reţeta de zacuscă pe care o face pentru iarnă. Din cantitatea folosită de aceasta rezultă 40 de borcane conservate pentru sezonul rece.
Zacuscă cu vinete
„Vreau să fac o porţie de zacuscă, pentru care am nevoie de trei kilograme de vinete, un kg ceapă, un kg de ardei, un kg de gogoşari, un litru de bulion, doi morcovi, piper, foi de dafin, câteva linguriţe de ulei şi sare. Asta e reţeta mea de zacuscă ieftină şi bună”, spune Viorica o gospodină din Zalău.
Preţuri: ceapă -2,5 kg, gogoşari - 3 kg lei, ardei - 3 lei kg, roşii – 1 leu kg, vinete – 1,5 lei kg, conopidă – 2 lei kg, varză – 1 leu kg, hrean – 3 lei le