Înlocuirea lentilei naturale a ochiului reprezintă unicul tratament în caz de cataractă. Există mai multe lentile artificiale care pot ţine locul cristalinului, cu indicaţii, performanţe şi costuri diferite. Alegerea implantului potrivit şi experienţa chirurgului asigură o vedere bună pentru tot restul vieţii.
Atunci când cristalinul, lentila ochiului, îşi pierde transparenţa şi devine ca un geam mat, persoana afectată începe să vadă neclar, cu puncte negre în câmpul vizual şi să suporte greu lumina. Cataracta, pentru că ea este cauza acestor probleme, afectează jumătate din persoanele cu vârste de peste 60-65 de ani. Unicul tratament al problemei de vedere este intervenţia chirurgicală cu implantarea unui cristalin artifical.
Lentilă nouă în 15 minute
Operaţia se face cu anestezie locală şi durează cel mult 15 minute. Pe ochiul fixat cu un dispozitiv extern, care îl menţine deschis, chirurgul realizează orificii de 2-3 mm la nivelul corneei, prin care intră în ochi şi taie capsula ce înveleşte cristalinul. Prin aceste incizii, introduce un instrument fin, numit facoemulsificator, care „topeşte“ şi apoi aspiră cristalinul. Ulterior, pe acelaşi traseu, medicul introduce implantul în capsulă. Este vorba despre un implant pliabil, realizat dintr-un material flexibil, mai des acrilic şi mai rar silicon. Orificiile nu necesită suturare, ele se vor vindeca singure, iar pacientul poate pleca acasă în aceeaşi zi, cu ochiul pansat şi cu recomandarea de a ţien cont de câteva precauţii în zilele imediat următoare.
Implanturile pliabile sunt doar parţial decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în vreme ce implanturile rigide, dure, sunt mai ieftine şi pot fi decontate total. Bineînţeles, cele rigide necesită incizii mai mari, care se vor vindeca mai greu, de aceea perioada de recuperare în cazul persoanelor care optează pentru