Industria gazelor a trecut într-o nouă etapă, cea a exploatării resurselor neconvenţionale. Acestea au transformat SUA în cel mai mare producător de gaze din lume. Estimările instituţiilor de profil arată că rezervele de gaze ale omenirii sunt de fapt cu peste 40% mai mari decât se ştia până acum, datorită resurselor neconvenţionale.
Nu degeaba gazul natural este numit „aurul albastru". La fel ca şi ţiţeiul, în cazul căruia sinonimul „aurul negru" nu mai miră pe nimeni, gazele au devenit vitale pentru civilizaţia umană. În trecut, marile explorări vizau descoperiri de petrol şi, de multe ori, când se găseau doar gaze, dezamăgirea era profundă, iar gazele erau arse pur şi simplu în atmosferă fără niciun rost. Astăzi se alocă miliarde de euro pe explorări şi de zeci de ori mai mult pentru extracţia de gaze.
Însă industria a evoluat atât de repede, încât era gazelor tradiţionale a fost depăşită şi acum se extrag deja resurse declarate neconvenţionale. Gazele neconvenţionale sunt de fapt tot gaze naturale, însă sunt extrase din roci dure şi greu de explorat. Prin urmare, spre deosebire de sondele verticale clasice, noua categorie de resurse are nevoie de o altă tehnologie.
SUA, lider mondial în producţia de gaze
În ultimii ani, americanii au luat un avans considerabil în această zonă şi au dezvoltat echipamente care par de domeniul SF-ului. Practic, sondele, după ce străpung vertical solul, sunt introduse orizontal în straturi adânci de roci tari. Acolo sunt produse fisuri unde se strâng gazele, care sunt apoi colectate şi aduse la suprafaţă. Tehnologia de ultimă generaţie permite extracţia din şisturi bituminoase, din argilă, din roci nisipoase şi din straturi de cărbune.
Această nouă orientare a permis Statelor Unite să devină principalul producător de gaze din lume, devansând Rusia anul trecut, potrivit companiei petroliere