Grăsimile care se găsesc în suplimentele pe bază de ulei de peşte nu ar trebui folosite de pacienţii care urmează un tratament de chimioterapie, deoarece acestea anulează efectul terapiei.
Studiul, publicat în revista Cancer Cell, arată că acizi graşi, care sunt produşi şi de celulele stem din sânge, determină tumorile canceroase să devină imune la chimioterapie.
La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de britanici, care au realizat studii pe şoareci de laborator, după ce le-au dat acestora suplimente din ulei de peşte, informează BBC. Experţii au constatat că acizii graşi, găsiţi, cu precădere, în astfel de suplimente, au împiedicat chimioterapia să distrugă tumorile canceroase.
KHT şi 16:4(n-3) sunt cei doi acizi graşi care anulează efectul aceste terapii, deoarece produc o serie de reacţii chimice care determină celulele canceroase să devină rezistente.
"Acest studiu este primul care demonstrează că uleiul de peşte poate anula efectul chimioterapiei. În urma rezultatelor, recomandăm persoanelor care urmează un astfel de tratament să evite suplimentele pe bază de ulei de peşte", spune prof. Emile Voest, autorul cercetării, de la University Medical Centre Utrecht.
Jessica Harris, managerul de comunicare de la Cancer Research UK, spune că este nevoie de mai multe studii care să sugereze acelaşi lucru înainte de a se lua o măsură. "Cercetarea este una interesantă, care arată una dintre posibilele cauze care transformă chimioterapia într-o terapie neeficientă. Tot ce putem noi recomanda este ca pacienţii care iau sau vor să iau suplimente pe bază de ulei de peşte în timp ce urmează chimioterapie să se adreseze medicului care le monitorizează evoluţia bolii", a conchis Harris.
Grăsimile care se găsesc în suplimentele pe bază de ulei de peşte nu ar trebui folosite de pacienţii care urmează un tratament de chimioterapie, deoarec