Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a luat în calcul doar o mică parte dintre propunerile investitorilor străini privind modificarea Codului Fiscal, cu toate că majoritatea acestora au fost considerate ca fiind rezonabile, iar procesul consultativ a fost sub aşteptări, au declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, membrii Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham România) şi ai Consiliului Investitorilor Străini (CIS).
Ionuţ Simion, vicepreşedinte AmCham, a declarat: "Am făcut 220 de propuneri, cu şase luni înainte de modificarea legislaţiei, aşa cum prevede legea, şi le-am prezentat Minis-terului Finanţelor Publice. Acestea au fost analizate în cadrul unor dis-cuţii tehnice. Din păcate, doar o mică parte au fost luate în calcul de Finanţe". Propunerile mediului de afaceri se refereau la câteva clarificări tehnice, dar şi la măsuri de politică fiscală necesare îmbunătăţirii sistemului fiscal.
Ionuţ Simion a mai precizat: "Când avem discuţii, cei de la minis-ter dau din cap < da, da >, dar când vine vorba de adoptarea propunerilor spun < nu, nu >. În ceea ce priveşte propunerile tehnice, atitudinea Ministerului Finanţelor ne bulversează pentru că acestea vin de la oameni care aplică legea. Credem că este foarte greu pentru cei de la minister să înţeleagă modul în care colegii lor de la ANAF înţeleg legea. Mi-e greu să înţeleg de ce nu adoptă aceste măsuri".
Avocatul Gabriel Biriş a spus: "Ei (n.r. Ministerul Finanţelor) nu vor să-şi asume responsabilităţi", iar de cele mai multe ori, nu înţeleg măsurile care le sunt prezentate de specialişti.
Şerban Toader, vicepreşedinte al CIS, speră că propunerile vor fi luate în calcul în cele din urmă de autorităţi: "Doar o mică parte dintre recomandări au fost preluate. Privim spre viitor cu optimism".
Ne dorim cât mai puţine ordonanţe adoptate fără consultarea mediului de afaceri şi