Dvs. susţineţi că a fost vorba de o nepăsare, combinată cu o nepricepere. Probabil, dar explicaţia românului este legată de corupţie şi clientelism.
Mi-e greu să dau eu un verdict, aceasta aparţine altor instituţii ale statului. Din punctul nostru de vedere, am făcut tot ceea ce am considerat necesar ca să nu avem dubii în momentul în care sunt adjudecate licitaţiile. Aşa că regulile s-au schimbat, avem standarde de cost pe care le-am impus, avem şi contracte ferme în care stabilim care sunt penalităţile pe care trebuie să le plătească, care sunt ţintele pe care trebuie să le aibă fiecare contract, astfel încât să fie executat la timp şi, în situaţiile în care ei întârzie, bineînţeles că sunt penalizaţi. Există o penalizare de 500.000 de euro pentru o ţintă nerealizată, la care se adaugă 0,01% din valoarea totală a contractului pe zi. Şi, în această situaţie, lucrurile fiind puse într-un cadru foarte clar şi strict pentru toată lumea, încep să meargă mai bine. Şi avem dovadă ceea ce s-a întâmplat pe tronsonul de la Constanţa, unde, pe de o parte, am reuşit să dăm drumul, pe o bandă, la centura Constanţei şi pe 30 septembrie vom da drumul ambelor benzi.
Spuneaţi, la scurt timp după ce aţi venit în minister, că aţi găsit un dezastru, că erau datorii, dezorganizare, că banii erau cheltuiţi aiurea, dacă nu chiar fraudulos. Ce aţi făcut pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili de această situaţie?
Noi, în primul rând, am evaluat care sunt cauzele pentru întârzieri. Au fost de tip legislativ, o bună parte dintre ele, şi legate de reglementări. Şi acolo unde am avut informaţiile că lucrurile nu s-au desfăşurat corect, am trimis mai întâi corpul de control pentru a avea evaluarea acestora, după care am sesizat instituţiile abilitate pentru aceasta.
Câte dosare aţi înaintat la DNA sau la Parchet?
Nu ştiu să vă spun în momentul ace