De mâine, fotbalul românesc va lua startul într-un veritabil maraton. 15 septembrie - 18 decembrie. Trei luni nebune. 95 de zile în care patru echipe româneşti de club, Oţelul, Steaua, Rapid şi Vaslui, vor juca împreună aproximativ 70 de partide în trei competiţii. Mai adăugăm cel puţin două jocuri ale naţionalei (şansele de calificare pentru barajul CE sunt minime, dar s-ar mai putea adăuga, dă Doamne!, "o dublă" oficială sau măcar un amical) şi avem, poate, cea mai intensă perioadă de când cei mai mulţi dintre noi suntem conectaţi la acest fenomen.
Toate cele patru formaţii de club îşi propun pe faţă sau în secret să termine anul cât mai sus pe podiumul Ligii I, să ajungă în semifinalele Cupei României, dar mai ales să treacă în primăvara europeană. Oboseşti numai scriind obiectivele şi trecând în revistă meciurile. Un minim de 19 meciuri garantate (un tur şi două etape) în trei luni pentru fiecare, derby-uri directe şi serii infernale de partide tari. La asta trebuie să se aştepte fotbaliştii, antrenorii, conducătorii şi suporterii.
Să îl luăm, de exemplu, pe Tătăruşanu sau pe Sânmărtean, nu contează. În cazul fericit în care România ajunge să joace barajul şi echipa de club bate tot în Cupă, unul dintre ei sau amândoi ar putea ajunge să joace 25 de meciuri în 95 de zile, adică o medie de un meci la patru zile. Enorm. Vor putea termina în picioare această perioadă numai formaţiile cu lot articulat, care au parte de linişte, banii la zi şi tot ceea ce înseamnă ingredientele unei activităţi la un club profesionist.
Inedit este faptul că niciuna dintre formaţiile enumerate nu îşi va putea disputa din varii motive meciurile considerate acasă exclusiv pe teren propriu. În cupele europene, practic niciuna nu va juca pe propriul stadion, Rapid şi Steaua fiind teoretic, la ora actuală, în situaţia de a nu juca nici meciurile din campionat pe o arenă fa