Autoritatile italiene se gasesc in negocieri cu oficialii chinezi pentru obtinerea de imprumuturi pe termen lung; cancelarul Germaniei se declara determinat sa pastreze cu orice pret integritatea zonei euro si sa evite falimentul Greciei, iar Bank of America, cea mai mare banca din SUA, anunta 30.000 de disponibilizari - acestea sunt principalele subiecte din presa economica internationala de marti.
Guvernul italian de centru-dreapta s-a orientat catre China in incercarea de a obtine ajutor financiar pentru a trece peste efectele crizei. Autoritatile italiene incearca sa-i convinga pe chinezi cu privire la oportunitatea cumpararii de titluri de stat italiene dar si investitii in companii strategice.
Conform ofcialilor italieni, Lou Jiwei, presedintele China Investment Corp, unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume, a condus saptamana trecuta o delegatie la Roma pentru a discuta cu Giulio Tremonti, ministrul de finante al Italiei, in vederea plasarii de bani chinezesti in active italiene, informeaza Financial Times.
Posibilitatea unor investitii chinezesti vine intr-un moment critic pentru Italia, investitorii din pietele financiare solicitand o prima de risc din ce in ce mai mare pentru imprumuturile acordate Italiei.
Ministul italian de finante, Giulio Tremonti, a vorbit adesea in trecut despre riscurile pe care le presupune aceasta "colonizare" financiara a Europei, venita dinspre China. Insa a fost nevoit sa apeleze la banii chinezesti, in conditiile in care BCE a avertizat ca programul sau de cumparare de titluri de stat - program prin care asigura lichiditatea pietei de bonduri si impune un anumit interval e pret - nu poate continua in mod indefinit.
Totusi, analistii europeni se mentin sceptici in privinta unei astfel de colaborari. Aceasta din cauza ca, in ciuda tonului optimist al Chinei c