Ministerul rus de Externe a deplâns marţi lipsa progreselor în discuţiilor ruso-americane şi Rusia-NATO privind sistemul de apărare antirachetă, în condiţiile în care Washingtonul şi Bucureştiul au semnat marţi acordul în acest dosar, potrivit Mediafax.
"Noul acord româno-american privind desfăşurarea de interceptori SM-3 şi a sistemului Aegis la fosta bază aeriană română de la Deveselu şi decizia recentă a Ankarei de a găzdui un radar american de alertă incipientă AN/TPY-2 dovedesc faptul că Statele Unite pun rapid în practică proiectul de scut antirachetă în Europa, pe fondul lipsei progreselor în discuţiile Rusia-NATO şi Rusia- Statele Unite în ceea ce priveşte apărarea antirachetă", se arată într-un comunicat al ministerului.
Ministrul român de externe Teodor Baconschi şi secretarul american de stat Hillary Clinton au semnat marţi, la Washington, acordul privind participarea României la sistemul de apărare antirachetă american în Europa, proiect de apărare care a constituit în ultimii ani un motiv de tensiuni cu Rusia.
Şefa diplomaţiei americane a declarat că semnarea acordului reprezintă un pas diplomatic critic către implementarea sistemului şi va poziţiona România ca actor central în sistemul de apărare antirachetă al NATO.
În noiembrie 2010, la Consiliul NATO-Rusia de la Lisabona, a fost aprobată ideea de a crea un scut antirachetă comun NATO-Rusia. Însă cele două părţi nu au reuşit încă să ajungă la un acord privind configurarea scutului. În timp ce Alianţa pledează pentru două sisteme independente, dar coordonate, Moscova insistă pentru un sistem comun, divizat în sectoare de responsabilitate.
Ministerul rus de Externe a deplâns marţi lipsa progreselor în discuţiilor ruso-americane şi Rusia-NATO privind sistemul de apărare antirachetă, în condiţiile în care Washingtonul şi Bucureştiul au semnat marţi acordul în acest dosar, po