În ciuda pirateriei extrem de răspândite, statele emergente, care alcătuiesc așa numitul grup BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), sunt unele extrem de atractive pentru producătorul de soluții de securitate IT Bitdefender, datorită potențialului de creștere. Înante de a-și câștiga clienți în aceste state, compania fondată de Florian Talpeș caută să-și crească numărul de utilizatori.
”În India și în China, nivelul pirateriei este undeva la 90%. În Statele Unite, pirateria consolidată este 30-40%. În America sunt mulți mai mulți care cumpără”, a declarat, pentru evz.ro, Florin Talpeș, preşedintelui grupului de firme Softwin. De altfel, cea mai mare contribuție la veniturile Bitdefender o are piața americană, cu toate că peste jumătate din utilizatorii se află în statele BRIC.
Când vorbește despre importanța statelor emergente, Talpeș nu se referă la situația actuală, ci la cea de peste câțiva ani, iar statele BRIC au un potențial uriaș de creștere, mai ales că și veniturile locuitorilor cresc într-un ritm susținut.
Fie că este vorba despre încheierea unor parteneriate cheie în aceste state sau despre adoptarea unor anumite măsuri, Bitdefender face tot ce îi stă în putință pentru a fi o prezență activă în aceste state. În Rusia s-a optat pentru încheierea unui parteneriat, iar în Brazilia, de exemplu, s-a decis lansarea unor produse la liber pentru a atrage utilizatori, care altfel ar fi folosit softuri piratate.
Șase astfel de produse au fost lansate și în România în acest an, unde pirateria consolidată este undeva la 65-70%. Potrivit lui Răzvan Vălceanu, country manager al Bitdefender România, astfel de produse răspund nevoii utilizatorilor de softuri de securitate, ajută la educare, informează și abia în ultimul rând conduc spre crearea unei nevoi alternative.
Se vrea creșterea cotei de piață și în România
Dacă la nivel global, cota de