Plăţile făcute de autorităţi pentru proiectele finanţate din fonduri europene au înregistrat un avans de numai 3,3% în august, după ce în iulie declinul sumelor plătite a fost de 60% faţă de luna anterioară.
Practic, în ultimele două luni, în conturile beneficiarilor de proiecte europene au intrat numai 164 mil. euro (80 mil. euro pe lună), adică echivalentul sumei medii încasate de beneficiari în fiecare lună din primul semestru al anului. În aceste condiţii, este greu de crezut cum Guvernul va reuşi să-şi atingă ţinta de 3 miliarde de euro absorbţie până la finele acestui an, având în vedere că în primele opt luni plăţile care au intrat în economie abia dacă au depăşit valoarea de miliard de euro.
Dacă luna trecută autorităţile motivau declinul absorbţiei prin faptul că funcţionarii responsabili de fondurile europene procesează mai lent cererile de rambursare pentru că sunt ocupaţi cu reverificarea contractelor cu probleme, pentru evoluţia slabă a plăţilor din august există o altă explicaţie.
"Plăţi s-au făcut, dar se văd cu întârziere în statisticile noastre, pentru că la Transporturi, spre exemplu, există un sistem special de finanţare. Constructorii sunt plătiţi din bugetul ministerului, în cadrul unor proiecte aprobate de Comisia Europeană, dar pentru care încă nu s-a semnat decizia de finanţare. În momentul în care se semnează, autoritatea de management va recupera banii, pentru că deocamdată s-au făcut plăţi pe proiecte care nu au fost încă aprobate", a spus Ştefan Ciobanu, director în cadrul Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), o instituţie aflată în subordinea Guvernului care gestionează cele şapte programe operaţionale de finanţare europeană.
Programul cu cea mai slabă evoluţie este POS Transport, aflat în subordinea ministrului transportului Anca Boagiu. Din statisticile oficiale reiese că beneficia