Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, continuă seria creditelor luate de marile bănci, RBS România fiind ultima instituţie financiară de la care compania a luat un împrumut de 32 mil. euro.
"Ne dorim să jucăm un rol activ în dezvoltarea sectorului energetic din România, împrumutul acordat Hidroelectrica înscriindu-se în această strategie. În acest sens, doar în ultimele 3 luni ale acestui an RBS România a aprobat facilităţi bilaterale în valoare de peste 100 mil. euro pentru companii din acest sector", a declarat Sanda Abrudan, director energie şi resurse, RBS România. Cele 32 mil. euro vor fi destinate finanţării capitalului de lucru al companiei, iar creditul va fi returnat în maximum un an de zile.
110 mil. euro de la BERD
Contractul cu RBS vine în contextul în care recent Hidroelectrica a mai semnat un contract de finanţare în valoare de 110 mil. euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Banii sunt pentru retehnologizarea centralei Stejaru Bicaz, una dintre cele mai mari unităţi hidro din România, pusă în funcţiune în urmă cu mai bine de 50 de ani. Cu aceşti bani, Hidroelectrica va putea să-i mai dea încă 30 de ani de viaţă hidrocentralei cu care practic a început procesul de electrificare al României, după această unitate fiind realizate alte grupuri de mari dimensiuni aşa cum este cazul Porţilor de Fier.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei, de la începutul anului 2009 şi până la jumătatea acestui an Hidroelectrica a fost compania cu cele mai mari fonduri alocate pentru investiţii, în această perioadă producătorul de electricitate având un buget de peste 2,6 miliarde de lei (peste 621 de milioane de euro). Totodată, firma ocupă locul trei în clasamentul bugetelor de investiţii care urmează a fi realizate până la finalul acestui an, compania urmând să rea