… nu stiu altii cum sunt, dar eu inca ma mai lupt sa definesc “intelectualul”. Pare a fi aidoma conceptului de ‘timp’ la Fericitul Augustin (Fericit la noi, ortodocsii, Sfant la catolici, de nici unele la restul lumii): “Daca nu ma-ntrebi ce-i timpul, stiu. Daca ma-ntrebi, nu mai stiu.” Cam asa si cu intelectualul. Aceasta nedumerire fiind de-acum bifata, sa ne ocupam de lucururi mai serioase, ca doar toata lumea se mai uita la calendar si la ceas.
Astazi, marti, 13 septembrie, la ora 18:00, dupa incheierea Seminarului anual de filosofie politica si stiinta sociala al CADI si Konrad Adenauer, la sediul ISP, are loc lansarea cartii “Dreapta Intelectuala. Teorii si scoli de gandire ale dreptei contemporane occidentale“. Cartea, editata de Ionut Sterpan si Dragos Paul Aligica, apare sub egida Editurii Humanitas, probabil num-asa, sa fie gata fandacsia conspiratiei de dreapta. Sa mai spun ca a fost prefatata tocmai de catre Vladimir Tismaneanu si promovata, de catre acelasi, tocmai pe Contributors.ro ? Nu mai spun. CriticAtac are deja suficienta munitie.
Si-aci intervine tristetea. Suntem intr-atat de polarizati chipurile ideologic, incat nici macar nu mai avem rabdare sa ne citim/ascultam unii altora argumentele. Daca e Humanitas e Liiceanu, si daca e Liiceanu, stim noi. Ce? Nu mai conteaza. Stim! Daca e Tismaneanu e anti-comunismul lui Basescu, stim noi, daca e Aligica e … M-am plictisit. Completati fiecare cum vreti.
Pardalnica de realitate, insa, se incapataneaza sa ramana nuantata, complexa, sofisticata, greu de prins sub etichete, greu de varat in sertarase. La fel si ideile.
Imi pare ca, din acest punct de vedere, volumul “Dreapta intelectuala…” are (macar) doua mari merite.
(1) Subliniaza diferentele conceptuale (uneori ireconciliabile) dintre diferitele curente ale dreptei (o recunoastere de care, intre noi fie vorba, pe felia ei, s