Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat oficial în cadrul conferinţei de presă cu Hillary Clinton, deschiderea unei fabrici IBM în România, el spunând că România aşteaptă şi alte investiţii de acest gen, potrivit Mediafax.
"SUA sunt deja unul dintre cei mai importanţi investitori străini în economia românească. Aşteptăm să creştem volumul acestora, incluzând deja luata decizie privind o fabrică IBM care va fi creată în România şi care este de aşteptat că va genera circa 3.000 de locuri noi de muncă", a spus Baconschi.
El a adăugat că există un "dialog coerent politic, în sectoarele energiei, afacerilor strategice, în temele transatlantice şi în cadrul NATO".
"Avem suficientă încredere politică, ne ştim foarte bine şi am vrea să vedem mai multe companii americane investind în România", a adăugat el "Si noi am vrea", a răspuns Hilary Clinton.
Relaţiile economice dintre România şi SUA se desfăşoară în baza Tratatului din 1992. La 30 noiembrie 2010, volumul schimburilor comerciale dintre cele două ţări a fost de 1,328 miliarde de dolari, dintre care importuri din SUA în valoare de 656,613 milioane de dolari şi exporturi de 671,607 milioane de dolari. La 30 septembrie 2010, investiţiile americane în România se ridicau la nivelul de 981.769 mii USD, reprezentând 2,6% din totalul investiţiilor străine directe. SUA ocupă locul 10 în topul investitorilor după Olanda, Austria, Germania, Franţa, Grecia, Cipru şi Italia. Tot la 30 septembrie 2010, numărul firmelor româneşti constituite cu capital american era de 6.198 reprezentând 3,62% din totalul societăţilor mixte înregistrate. Dincolo de relaţiile strict economice, SUA au investit şi sub alte forme în România. Astfel, începând din 1990, prin intermediul programului "Support for East European Democracies" SUA au oferit României o asistenţă nerambursabilă în valoare totală de circa 600 de mil