Producătorii legitimi de ţigarete din România atrag atenţia asupra creşterii traficului de ţigări contrafăcute, susţinând că fenomenul are o serie lungă de efecte negative, atât asupra bugetului statului, cât şi asupra consumatorilor şi companiilor care funcţionează în cadru legal. Cu atât mai mult cu cât, potrivit unui studiu Novel Research citat de British American Tobacco, traficul de ţigarete produse clandestin a înregistrat în prima jumătate a anului o creştere de peste 100% faţă de 2010.
Potrivit studiului, 2,4% din ţigaretele consumate în luna iulie în România au fost fabricate clandestin, principala sursă de tutun contrafăcut pentru consumatorii români fiind piaţa neagră din Ucraina. "Pe fondul creşterii contrabandei cu tutun, de la 11,8% din totalul pieţei din România în luna mai, la 15,7% în luna iulie a anului 2011, produsele contrafăcute au înregistrat la rândul lor volume tot mai mari", susţine Novel Research.
După o scădere considerabilă înregistrată în 2010 şi în prima jumătate a anului 2011, piaţa neagră de tutun a câştigat din nou teren în România, cu o creştere totală de 3,9 puncte procentuale în lunile iunie şi iulie. În urmă cu două luni, tutunul de contrabandă ocupa 15,7% din piaţa autohtonă, cu 8,8% mai mult decât media anului 2010.
Studiul relevă că producătorii clandestini din Ucraina reprezintă principala sursă de ţigări contrafăcute. Preţul mediu al unui pachet de ţigări de contrabandă a scăzut în luna iulie cu aproximativ 0,1 lei pe pachet, ajungând la 8,4 lei.
"Ţigările contrafăcute reprezintă un risc important pentru consumatori pentru că sunt fabricate în facilităţi de producţie în care nu se respectă niciun fel de norme de calitate sau igienă. De exemplu, au existat mostre de ţigarete contrafăcute confiscate în care s-au găsit substanţe care în mod normal nu ar fi fost admise în produsele jucătorilor legitimi