Criza datoriilor de stat din UE s-a dovedit o adevărată oportunitate pentru Beijing, care, după ce a anunţat că va finanţa Grecia, Spania, Portugalia, a pus acum ochii şi pe Italia. În urmă cu trei ani, ministrul de Finanţe italian avertiza că investiţiile Chinei în Europa reprezintă un proces de „colonizare inversă“. Acum, el cere ajutorul Beijingului.
„Dacă globalizarea continuă în acest ritm, «dragonul chinezesc» va ajunge să deţină blajina şi politicoasa Europă. Şi va face acest lucru cu acordul Europei", scria Giulio Tremonti, ministrul italian al Finanţelor, în cartea „Teamă şi speranţă", publicată la sfârşitul anului 2008. Părerile oficialului italian par a se fi schimbat între timp. Presa internaţională scrie acum că ministrul Tremonti a cerut ajutorul Beijingului pentru a evita o nouă etapă de criză financiară.
Potrivit publicaţiei „Financial Times", care citează oficiali italieni, directorii celui mai mare fond suveran de investiţii din China au mers la Roma săptămâna trecută pentru a discuta cu Tremonti despre posibilitatea unor achiziţii „masive" de obligaţiuni guvernamentale italiene şi despre potenţialele investiţii ale Beijingului în companii strategice din Italia. Delegaţia investitorilor chinezi a venit la doar două săptămâni după o vizită a mai multor oficiali italieni (printre care şi Vittorio Grilli, şeful trezoreriei) la Beijing. Atunci, ambele părţi au declarat că nu a fost încheiată nicio înţelegere şi că negocierile vor continua în viitorul apropiat.
Sprijinul, garanţie pentru investitori
Luni, imediat ce au apărut primele informaţii care anunţau că Beijingul va împrumuta Italia, bursele europene au crescut, iar moneda euro a înregistrat o uşoară apreciere. Optimismul a fost resimţit chiar şi de bursele americane, indicele Dow Jones Industrial Average înregistrând o creştere de 0,6%. Datoria publică a Italiei