Cercetătorii de la Universitatea Northwestern, SUA, au descoperit că paternitatea înjumătăţeşte nivelul de testosteron din organismul bărbaţilor, ceea ce-i face mai fideli partenerelor de viaţă.
Cercetarea, realizată pe 600 de bărbaţi şi pe o perioadă de cinci ani, a arătat că, după naşterea primului copil, nivelul hormonilor scade drastic în cazul taţilor, care devin, astfel, dezinteresaţi de sex, informează AFP. Studiul sugerează că bărbaţii ar fi astfel programaţi biologic pentru a avea grijă de copiii lor.
Fenomenul poate fi observat şi în cazul multor alte specii de animale, ale căror masculi ajută la creşterea urmaşilor lor, a declarat Christopher Kuzawa, profesor de antropologie la Northwestern University.
Testosteronul stimulează virilitatea şi îi stimulează pe masculii aflaţi în competiţie pentru a se împerechea. După naşterea progeniturilor, organismul masculilor reduce secreţia acestui hormon - şi deci a nevoilor sexuale - pentru a permite masculilor să îşi asume partea lui de responsabilităţi legate de urmaşi, fără a mai fi acaparat de acea luptă pentru împerechere, a declarat Christopher Kuzawa.