De indemnizaţia de şomaj pot beneficia persoanele care provin din muncă, absolvenţii instituţiilor de învăţământ, cei care au efectuat stagiul militar, dar şi persoanele care au cel puţin 18 ani şi au încheiat contract de asigurare pentru şomaj.
Pentru a primi ajutorul, toate actele necesare trebuie depuse la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Dacă aţi fost concediat sau aţi terminat liceul sau facultatea şi nu v-aţi găsit un loc de muncă, puteţi beneficia de indemnizaţia de şomaj. Însă, conform legii, primul pas pe care trebuie să îl faceţi este să vă înregistraţi pentru căutarea unui loc de muncă. Actele necesare pentru această etapă sunt actul de identitate, actele de studii şi de calificare, precum şi carnetul de muncă, în cazul persoanelor provenite din câmpul muncă, plus o adeverinţă medicală din care să rezulte că persoana este aptă de muncă.
După această primă etapă urmează cea de acordare a indemnizaţiei. Documentele necesare diferă de la o categorie la alta. Pentru persoanele care provin din muncă, dosarul trebuie să conţină: actul de identitate (original şi copie), actele de studii şi de calificare, certificat de naştere, certificat de căsătorie, adeverinţă medicală, acte eliberate de organele financiare teritoriale din care să rezulte că nu realizează venituri, declaraţie pe propria răspundere că nu are loc de muncă, carnetul de muncă, plus o adeverinţă eliberată de angajator.
Pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care în 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă, dosarul va conţine: actul de identitate, actul de absolvire a formei respective de învăţământ, certificat de naştere, certificat de căsătorie, adeverinţă medicală, acte eliberate de Direcţia de Finanţe din care reiese că viitorul şomer nu realizează venituri, declaraţie pe pro