Este vorba de o machetă amplasată în Piaţa Unirii din Bucureşti, dar şi în Iaşi sau Cluj, care încearcă să explice cum arată, cum funcţionează şi cât de important este să menţinem sănătoasă prostata.
Medicii încearcă o dată în plus, cu ocazia Săptămânii Europene a Urologiei, să atragă atenţia asupra faptului că după vârsta de 50 de ani, jumătate dintre bărbaţi suferă de afecţiuni ale prostatei.
La nivel mondial, dintre toate tipurile de cancer, cel mai întâlnit este cel de prostată, în 23% dintre cazuri. Odată cu vârsta creşte şi numărul celor care suferă de prostată: 65% dintre bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 60 şi 69 de ani, 83% dintre cei între 70 şi 29 de ani. Cei care au rude ce au suferit de cancer la prostată sunt de cinci ori mai predispuşi la îmbolnăvire.
Semnele care trădează problemele prostatei sunt mersul frecvent la toaletă (noaptea, dar și ziua), Dificultatea de a urina, Micţiune în doi timpi, Scăderea calibrului şi forţei jetului urinar.
În cazul în care aveţi aceste simptome, trebuie să vă prezentaţi la medicul de familie care vă va supune unor evaluari foarte simple, în urma cărora va şti care este următorul pas pentru rezolvarea afecţiunii.
Chestionarul care ajută bolnavii să-și investigheze boala
“Evaluarea se face prin cercetarea istoricului medical, un chestionar IPSS care trebuie completat de pacient acasă pe parcursul a 24 sau 48 de ore. Acest tip de chestionar este folosit de medicii din toată lumea. Un examen de tip tuşeu rectal este banal şi poate oferi informaţii valoroase. Calendarul micţional înseamnă numărul de micţiuni pe zi, în mod normal ar trebui să fie cel mult 8", a explicat prof. Dr. Dan Mischianu, de la Spitalul Militar Central din București.
Cea mai importantă este apelarea la timp la un medic. “Cel mai accesibil cadru medical este medicul de familie. El cunoaşte istoricul medica