Reprezentantii PDL spun ca s-ar economisi bani, iar candidatii neseriosi ar fi eliminati. "Comasarea se face pentru a-i avantaja pe cei de la Putere. Nu se va mai da de doua ori spaga electorala", sustin liberalii.
Proiectul de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare a stirnit o adevarata disputa in mediul politic iesean. La nivelul liderilor PDL, lucrurile sint destul de clare, democrat-liberalii fiind initiatorii si promovatorii proiectului. Social-democratii si liberalii nu vad insa cu ochi buni o asemenea masura. Primii sustin ca o astfel de schimbare i-ar bulversa pe alegatori. Sefii PNL Iasi considera ca democrat-liberalii nu vor decit sa "mai salveze ce se mai poate salva" din putinele procente din intentia de vot pe care le-ar mai detine.
Unul dintre argumentele aduse de PDL in favoarea comasarii alegerilor il reprezinta economia adusa la bugetul de stat. Deputatul Petru Movila a prezentat si alte argumente. "Va fi o singura campanie electorala. Vor scadea si costurile partidelor si candidatilor pentru campanie. Partidele se vor mobiliza la maximum si se vor evita tradarile. In plus, se va taia elanul de a juca dublu sau triplu al unor candidati. Nici un om serios nu va putea sa candideze la doua functii importante", a spus Petru Movila.
Senatorul PDL Dumitru Oprea considera ca aprobarea unui astfel de proiect ar duce la o diversificare a propunerilor partidelor. "Anul 2012 ar fi mai linistit. Se potolesc si candidatii. Nu vor mai alerga dupa mai multe functii. Vrei functie mare la judet sau municipiu, nu poti sa fii si la Parlament. Omul universal ar fi taxat de electorat. Multi candidau si, chiar daca pierdeau, cistigau la capitolul notorietate. Era un start furat. Eu sint in favoarea comasarii alegerilor", a spus fostul europarlamentar.
Liberalii sustin ca adoptarea unei asemenea masuri nu face altceva decit sa arate "dis