China impune conditii Europei in schimbul acordarii de imprumuturi economiilor cu probleme, insa, in acelasi timp, solicita SUA sa nu introduca politici protectioniste impotriva companiilor chineze; doua mari banci franceze au fost retrogradate, facandu-se astfel simtite efectele crizei datoriilor suverane asupra portofoliilor bancilor - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de miercuri.
Premierul chinez, Wen Jiabao, a fixat conditiile pe care Europa trebuie sa le intruneasca in situatia in care China isi va spori sprijinul pentru economiile europene aflate in imposibilitatea de a accesa imprumuturi direct din pietele financiare - indicand astfel reticienta Beijingului de a fi perceput ca salvator al economiei globale.
Principala conditie a fost solicitarea ca Europa sa recunoasca China drept o economie de piata - aspect strict tehnic insa necesar companiilor chineze care sunt implicate in dispute comerciale, informeaza Financial Times.
Premierul chinez a mai precizat ca tara sa nu se va grabi sa sprijine acele economii care au intrat intr-o criza financiara produsa de propriile politici defectuoase.
"Tarile ar trebui sa fie responsabile si sa-si puna problemele interne in ordine", a declarat Wen. "Economiile dezvoltate ar trebui sa adopte politici monetare si fiscale responsabile. Lucrul cel mai important in prezent este sa prevenim extinderea crizei datoriilor suverane din Europa".
China si-a exprimat in mod sistematic increderea in economiile europene si in faptul ca actuala criza a datoriilor suverane va fi, in cele din urma, depasita. Pe de alta parte insa, analistii considera ca achizitionarea de datorie greceasca, portugheza, spaniola si italiana a fost destul de redusa din partea Chinei, ceea ce contrazice entuziasmul declaratiilor.
Conditia impusa de catre pr