Banca Românească, filiala locală a National Bank of Greece, va intra în administrarea unui holding care va gestiona toate afacerile grupului din regiunea Europei de Sud-Est şi va trebui să se descurce cu finanţarea, conform unui plan de reoganizare aprobat la Atena.
În total holdingul se va ocupa de active de 9 mld. euro.
Planul de reorganizare nu vizează şi Finansbank, subsidiara din Turcia, care va continua să opereze ca o entitate separată. Înainte să fie aplicat va trebui aprobat de autorităţile de reglementare.
"Reorganizarea operaţiunilor vizează îmbunătăţirea perspectivelor de creştere în regiune şi va permite crearea condiţiilor necesare pentru ca aceste operaţiuni să aibă acces în mod independent la pieţele monetare şi de capital", potrivit unui anunţ al grupului. Băncile elene au fost excluse de pe pieţele financiare globale pe fondul temerilor legate de criza datoriilor suverane din Grecia, devenind dependente de finanţarea de la BCE.
NBG, care are acţionari semnificativi de stat, a avut pierderi de peste 1,3 mld. euro în primele şase luni din cauza expunerii pe obligaţiunile greceşti. Grupul a avut o pierdere de 1 mil. euro din operaţiunile de pe piaţa românească în primele şase luni, faţă de un profit de 14 mil. euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. NBG operează în Bulgaria, România, Serbia, Macedonia şi Albania printr-o reţea de 600 de sucursale şi are circa 8.000 de angajaţi în cele cinci ţări.
La jumătatea acestui an grupul elen avea credite cu o valoare cumulată de 2,25 mld. euro pe plan local. Depozitele atrase de Banca Românească ajungeau în acelaşi timp la aproape 870 mil. euro.
Banca Românească se situa la sfârşitul anului trecut pe locul 12 în sistemul bancar local.
Banca Românească, filiala locală a National Bank of Greece, va intra în administrarea unui holding care va gestiona toate af