Totul e în pas cu tehnica modernă la cele două unităţi de învăţământ care au fost reabilitate în ultimii trei ani.
În timp ce mulţi elevi din mediul rural îndură încă frigul din clase şi condiţiile insalubre de la grupurile sanitare, cei 470 de şcolari din comuna nemţeană Alexandru cel Bun se pot lăuda cu două şcoli ca-n filme. Printre dotările moderne din unitate se numără tablele electronice din clase sau laptopurile care se află pe banca fiecărui elev.
„Ambele şcoli din comună, cea de la Bistriţa şi cea de la Vaduri, au fost reabilitate în 2008, respectiv 2010. Avem dotări moderne, care cred că nu se găsesc în multe şcoli de la oraş. Dar nu renunţăm nici la caiete sau stilouri pentru că trebuie să ştie şi să scrie“, a spus directoarea Daniela Semian.
Laptopul, noul caiet
Până şi bobocii din clasa I au laptop la şcoală, chiar dacă nu au învăţat încă să scrie de mână sau să citească. „Eu am calculator acasă de când eram mic. Am învăţat să scriu şi să mă joc de la sora mea. După aceea am mers la grădiniţă şi am avut şi acolo laptop. Ştiu să scriu numai de tipar, dar la calculator mă descurc mai bine şi mi-ar plăcea să facem toate lecţiile numai aşa“, recunoaşte bobocul Ştefan Ioniţă, de la şcoala Bistriţa.
Diana Dandu Grigoraş este elevă în clasa a III-a la Şcoala Vaduri şi spune că numai în clasa I, când unitatea nu fusese renovată, a scris cu cretă. „Acum îmi place mai mult pentru că nu mă mai murdăresc pe mâini şi vedem şi multe imagini la tabla cea nouă“, spune Diana.
Tabla electronică, mai utilă
La clasa a IV-a din Şcoala Bistriţa părerile sunt împărţite. Sunt elevi care ar renunţa definitiv la caiete şi stilou, dar şi copii care spun că trebuie să folosească atât mijloacele clasice, cât şi pe cele moderne pentru a studia. Şi învăţătorii sunt mulţumiţi că au renunţat la tabla pe care scriau cu cret