Manifestaţiile de stradă, garantate până acum prin lege ca formă de exprimare liberă a opiniei, riscă să fie cenzurate printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne.
După ce a rezolvat problema disponibilizărilor, Traian Igaş, ministrul de Interne, s-a gândit să rezolve şi problema protestelor. Astfel, pe site-ul MAI s-a lansat în dezbatere publică un proiect de lege privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.
Potrivit noilor reguli, în proiectul de lege sunt interzice protestele în apropierea gărilor, aeroporturilor, dar şi a unor obiective cu pază militarizată..
Proiectul de lege prevede întrunirile publice să se desfăşoare într-un climat paşnic şi civilizat, fiind interzisă deţinerea de arme, substanţe periculoase sau alte materiale care pot atenta la integritatea fizică a unei persoane, sau care pot produce pagube materiale domeniului public.
În ceea ce priveşte ora de manifestare, aceasta nu trebuie să depăşească orele 23:00, excepţie făcând întrunirile cu caracter cultural, religios sau sportiv. În funcţie de gradul de pericol pe care îl prezintă, protestele sunt clasificate de MAI în patru categorii: fără grad de risc, cu grad de risc scăzut, mediu sau ridicat. Cel care are sarcina de a stabili în ce măsură o astfel de manifestaţie afectează ordinea şi siguranţa publică este comandantul unităţii de jandarmi din zona respectivă. Proiectul de lege interzice adunările prin care sunt răspândite idei fasciste, comuniste sau rasiste, în cadrul cărora se realizează defăimarea ţării sau a naţiunii, se incită la violenţă sau la manifestări obscene, tulbură ordinea şi siguranţa publică sau pun în pericol integritatea fizică şi morală a cetăţenilor.
Sunteţi de acord cu prevederile din acest proiect de lege ?
Ce modificări aţi aduce la acest proiect de lege supus dezbaterii publice ?
Dacă va fi