Primul lucru la care se gândesc cei 60.000 de studenţi care ajung anual în centrul universitar este cum să-şi asigure cazarea.
Cum este şi de aşteptat, contractele semnate cu agenţiile imobiliare cresc cu mai bine de jumătate faţă de celelalte luni ale anului. Precauţi cu banii pe care îi au de cheltuit, studenţii se grupează mai mulţi şi închiriază un apartament, pentru a ieşi mai ieftin şi pentru a avea condiţii mai bune decât cele pe care le oferă căminele universităţilor.
Piaţa imobiliară ieşeană iese din criză
„În general, studenţii caută apartamente cu 1-2 camere, dar sunt solicitate şi cele de patru camere. Ei stau mai mulţi, iar cheltuielile pot fi reduse astfel chiar până la jumătate. În această perioadă, contractele de închiriere cresc cu 50% faţă de celelalte luni“, susţine Emilian Tarcan, reprezentantul agenţiei imobiliare Casa Albă.
Copou, zonă scumpă
În cazul apartamentelor de două camere, cele mai solicitate de către studenţi, dealtfel, preţul chiriei pe o lună variază de la 100 la 550 de euro. Cum era de aşteptat, cele mai mari chirii sunt pentru apartamentele din zonele aflate în apropierea universităţilor. Astfel, un apartament de două camere în Copou poate fi închiriat cu sume cuprinse între 110 şi 550 de euro. În zona Tudor Vladimirescu preţurile variază între 170 şi 350 de euro, iar în Podu Roş între 160 şi 260 de euro.
Alternativa universitară
Şi instituţiile de învăţământ superior se pregătesc să-şi primească studenţii. Preţurile pentru o lună de cazare în căminele universităţilor concurează în unele cazuri cu cele practicate de agenţiile imobiliare. La Universitatea „Al. I. Cuza“ o lună de cazare îi va costa pe studenţii ieşeni între 100 şi 560 de lei pe lună.
Admitere la facultate 2011 în Iaşi
Cele două cămine de lux ale Universităţii, Gaudeamus şi Akad